Minimal Veteriner Kliniği – Karşıyaka’da Veteriner Kliniği

Havaların ısınmasıyla beraber pire ve kene sorunu tekrar gündeme gelmeye başladı. Bu yazımızda pire ve kenelerle ilgili bilgilere ve onlardan korunma yöntemlerine değineceğiz.

Pireler:

Pireler, kedi ve köpeklerin üzerinde yaşayabilen 2-4mm büyüklüğünde canlılardır. Hayvan dostlarımızın kanlarını emerek beslenirler. Isırdıktan sonra yumurtlayarak hayvan dostlarımızın üzerinde çoğalır, kansızlığa ve deride lezyonlara sebep olurlar. Yumurtaları 0.5mm’den küçük oldukları için toz partikülleriyle karıştırılabilir. Pireler ve pire yumurtaları hayvan dostlarımıza dışarıdan bulaşabildiği gibi, hiç evden çıkmayanlara da bizim ayakkabılarımızla, kıyafetlerimizle taşınabilirler. Pireler tüylü ve sıcak ortamları severler. Bizim vücut ısımız hayvan dostlarımızınkinden daha düşük olduğundan bizim üzerimizde yaşayamazlar. Bizi onlara ulaşmak için aracı olarak kullanırlar. Fakat eğer hayvan dostunuzda pire çok yoğunsa, evinizdeki nemli bölgelerde üreyebilirler. Böyle bi durum farkedildiğinde hayvan dostunuz ve  evinizin ilaçlanmasının aynı gün yapılması gerekir.

Keneler:

Keneler de pireler gibi hayvan dostlarımızın kanlarını emerek beslenirer ve üzerlerinde ürerler. Fakat pirelerin aksine insanların üzerinde de yaşayabilirler ve hayvan dostlarımızdan bize de bulaşabilirler. Taşıdıkları “Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı” ve “Lyme (Borelia Burdorferi)” hastalığı gibi bakteriyel hastalıklar insanlarda ağır sonuçlara sebep olabileceği için pirelerden çok daha fazla ciddiye alınması gereken canlılardır.

“Ixodes” cinsi kenelerin (ülkemizde en sık görülen kene cinsi) ideal üreme sıcaklığı 24˚C ve üzeri olduğundan yaz ayları yaklaşırken onları daha çok görmeye başlarız. Yetişkin olmayan keneler 2-3mm büyüklüğünde oldukları için sinek ısırığı ile karıştırılabilirler. Kış aylarında da hayatta kalabilen keneler 5mm’den büyük olduklarından kolaylıkla ayırt edilebilirler. Keneler ısırdıktan sonra 3-30 gün içinde hastalık yayabilirler. Bunlar yorgunluk, titreme, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, deride döküntü gibi şikayetler meydana getirebilir. Tedavi olunmazsa ya da tedavide geç kalınırsa yüz felci, beyin zarı iltihabı, nedeniyle baş ağrısı ve ense sertliği, büyük eklemlerde ağrı ve şişlik, kalp çarpıntısı ve baş dönmesi gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Bu nedenle uzmanlar yaz aylarında kenelere dikkat edilmesiyle ilgili bizleri uyarmaktadırlar.

Hem hayvan dostlarımızı hem de kendimizi pire ve kenelerden korumak için nasıl önlemler almalıyız?

Önerimiz hayvan dostlarımıza, üzerlerinde pire ve kene olmasa da, düzenli aralıklarla (iki ayda bir) pire damlası uygulanmasıdır. Burada bilinmesi gereken; damlaların pire ve kenelerin hayvan dostlarımızın üzerine gelmesini engellemediğidir. Damlalar, onları ısıran pire ve kenelerin 4-6 saat içinde düşmelerini sağlar. Yine de ısırmış oldukları için Lyme hastalığını hayvan dostlarımıza bulaştırma ya da bize ulaşma riski vardır. Bu nedenle yaydıkları koku ile pire ve kenelerin gelmesini engelleyen pire tasmalarının kullanılması ve dışarı sık çıktıkları için köpek dostlarımıza yılda 1 defa Lyme aşısı yapılması en güvenli koruma yöntemi olacaktır. Son zamanlarda yeni çıkan dış parazit hap uygulamaları da damlalar gibi çalışarak pire ve kenelerin ısırdıktan sonra düşmelerini sağlayacaktır.

Daha çok yavru kedilere uygulanan dış parazit spreyler, direkt etki ederek 1-2 saat içinde parazitlerin düşmelerini sağlar. Yalnız bu spreyleri kullanmadan önce bir hekime danışılması gerekmektedir. Piyasada bulunan uygun fiyatlı spreyler hayvan dostlarımızda geri dönülemeyecek hasarlara neden olabilir.

×