Minimal Veteriner Kliniği – Karşıyaka'da Veteriner Kliniği

Hasta sahiplerimizin en  büyük korkularının başında toksoplazma geliyor. Şu sıralar haberlerle de gündemde olduğu için bir bilgilendirme yazısı paylaşmak istedik.

Toksoplazma (Toksoplazmozis) Nedir?

Toksoplazma bir iç parazit ya da diğer adıyla kisttir. Tek hücreli bir organizmadır ve kedigiller bu canlının yaşam alanlarıdır. Genelde kedilerin bağırsaklarında  yaşarlar ve çoğalabilirler. Fakat bu, hastalığın sadece kedilerle muhatap olan insanlara geçtiği anlamına gelmez. Toksoplazmanın yumurtaları çiğ etler, sebzeler  ve dış ortamlarda (toz, çamur, kum vb.) da da bulunabilirler. Yani toksoplazmanın insanlara bulaşmasının tek yolu kediler değillerdir. Herkes toksoplazmaya yakalanma riskini taşımaktadır.

Bunu daha iyi açıklayabilmek için birkaç bilgi paylaşmak isteriz. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre dünya nüfusunun %30’unda toksoplazma görülmektedir. Türkiye ortalaması dünya yüzdeleri ile benzerlik gösterse de il bazında yapılan çalışmalara bakıldığında yüzdeler değişkenlik göstermektedir. Örneğin; Şanlıurfa’da teste tabi tutulan kadınlarda %68 gibi yüksek bir oranında toksoplazmaya gözlenirken, Samsun’da %18.05, Afyon’da %30.7, Adıyaman’da %48.4 gibi farklı değerlerle karşılaşılmaktadır. Buradan Şanlıurfa’da herkesin kedilerle haşır neşir  olduğu sonucunu çıkarmak elbette doğru olmayacaktır. Araştırmacılar Şanlıurfa’da çıkan bu yüksek değeri çiğ et tüketimi alışkanlığı (çiğ köfte) ve yetersiz hijyen ve eğitim koşullarına bağlamaktadır. Diğer illerin oranlarında da coğrafi, demografik ve kültürel farklılıkların etkili olduğu belirtilmektedir. (Referans makaleyi aşağıda bulabilirsiniz.)

Toksoplazma (Toksoplazmozis) Nelere Sebep Olur?

Toksoplazma ne yazık ki insanlarda üzücü sonuçlar doğuran sorunlar meydana getirebiliyor. Bunların en ciddi olanı “abort”, yani hamilelerde düşük yapma riskidir. Bunun yanında kas ağrısı, kırgınlık ve lenf bezlerinde şişlik gibi şikayetlere de sebep olabilir. Hastalık çok sinsi ilerlediğinden fark edildiğinde müdahale edilmesi için geç kalınmış olabiliyor. Bu nedenle koruyucu önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor. İnsandan insana bulaşmadığını da unutmayalım. Körlüğe sebep olduğuna dair bir veriye henüz literatürde rastlamadık. Bununla ilgili yeni bir bilgi edinirsek paylaşacağız.

 Toksoplazmadan Nasıl Korunabiliriz?

Toksoplazma göz korkutan bir hastalık olsa da ondan korunmak aslında basittir.

Öncelikle herkesin dış ortamlardan kapabileceği toksoplazmanın önüne geçebilmek için hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Sebzelerimizi tüketmeden önce iyice yıkamalı, etlerimizi iyi pişirmeli, dış ortamlarda bulunduktan sonra bir şey yemeden önce ellerimizi yıkamalıyız.

Kedi sahibi olanlar, iki ayda bir iç parazit uygulaması (kist aşısı yada kist iğnesi) yaptırarak hayvanlarını bu sorundan koruyabilir ve kendilerine toksaplazma bulaşma riskinin önüne geçebilirler. Biz de kliniğimizde iki ayda bir olarak hastalarımıza aşılarını yapıyor ve hasta sahiplerimizi bilgilendiriyoruz. Düzenli iç parazit uygulamasının yapılıyor olması bu konuda önemli rol oynuyor.

Hamilelere de hamilelik dönemlerinde kedilerinin kumunu temizlerken eldiven giymelerini ve ardından ellerini bolca yıkamalarını ya da bu iş için bir başkasından yardım almalarını öneriyoruz. Bu dönemde kedilerinizi evden uzaklaştırma yoluna gitmeniz gerekmiyor. Korunma ve tedavi yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiyi doğum doktorlarınızdan ve veteriner hekimlerinizden edinebilirsiniz.

Ref: A. Ç. Çiçek ve ark. Kadınlarda Toxoplasma gondii seroprevalansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir